TRAIN
en haal het maximale uit jezelf!

GROEISPURT BEREKENEN

DVS maakt zich tot een unieke voetbalschool om vroegtijdig bij jeugdige de groeispurt te berekenen. Elk kind groeit, dat kan iedereen zien. Maar er gebeurt tot aan het 18e levensjaar erg veel met een kind!

Tijdens de 1e groeispurt (ca. 6 tot 8 jaar) merken kinderen er niet zo heel veel van. Echter bij de 2e groeispurt (tijdens de puberteit) gebeurt er het meeste met een kind. We pakken deze leeftijdsfase even heel ruim: tussen 10 en 15  jaar. In deze leeftijdsfase kunnen de meeste langdurige blessures ontstaan, als je er niet goed mee om gaat. Vandaar dat DVS zich is gaan specialiseren in het berekenen van en omgaan met het begrip groeispurt. Helaas hebben te veel verenigingen niemand in de organisatie zitten, die hier veel vanaf weten. DVS komt graag naar de verenigingen toe om ze hierover te informeren...


BELANG VAN DE INFORMATIE OVER DE GROEISPURT

Als je een goed beeld hebt van de fysieke gesteldheid van jeugdige sporters, dan kun je blessures vaak voor zijn. Dit bevordert alleen maar de sportontwikkeling van de kinderen en zitten ze minder lang aan de kant door een blessure. Zo zijn bijvoorbeeld Apofysitis calcanei (hiel), Sinding-Larsen-Johansson (knie) en Osgood Schlatter (knie) allemaal aandoeningen die vaak voorkomen bij kinderen in de groei. Door  geregeld testen en metingen te verrichten, kun je langdurige (vervelende) blessures voorkomen. Langdurige blessures remmen ook de ontwikkeling af in de sport en dat is erg zonde van talentvolle sporters. Vooral in deze leeftijdsfase leren ze het meeste bij hun sport: ze zijn dan erg leergierig, nemen het meeste op en kunnen de informatie sneller verwerken.

DVS meet de lengte, weegt het gewicht en berekent de zithoogte van het kind. Deze gegevens worden in een formule gezet. De uitkomst van die formule geeft aan wanneer de APHV (Age Peak Height Velocity) is. De berekening geeft dus aan wanneer een kind zijn maximale groeisnelheid bereikt heeft en in welke fase hij zich bevindt. Daarnaast is dan de biologische leeftijd belangrijk, want die geeft aan wat voor dat kind het beste trainbaar is en wat vooral afgeraden wordt. Nu is het belangrijk voor trainers om een jaar voor en een jaar na de groeipiek uiterst voorzichtig te zijn met de belastbaarheid van deze spelers. Als DVS je hierin begeleid, dan wordt jouw trainer hierover ingelicht.                                                                                                


DVS hanteert dan 3 indelingen en kenmerken deze door middel van kleuren:

GROENE FASE
De speler heeft geen afwijkingen in de meetgegevens, zit nog vóór de groeifase.

RODE FASE
De speler laat afwijkingen zien in zijn meetgegevens, zit in de groeispurt. Hier gaan we uitgebreider mee aan de slag.

GELE FASE
De speler laat een lichte afwijking zien in de meetgegevens, we houden ze nog in de gaten.

Een groeispurt kan een aantal gevolgen hebben:
1.  De stabiliteit neemt af
2. De kracht neemt af
3. Klachten aan gewrichten nemen toe


Wanneer trainers weten dat spelers zich in de gele of rode fase begeven, dan kunnen ze de trainingsvormen voor deze spelers aanpassen. Hoe dat moet en wat precies trainbaar is, dat wordt dan verder uitgelegd en besproken. Als een trainer deze kinderen te zwaar gaat belasten, dan zullen ze (waarschijnlijk) zware en langdurige blessures krijgen. Hierdoor zitten de kinderen maandenlang aan de kant en ontwikkelen ze zich niet meer en raken ze dus achter op leeftijdsgenootjes. Mogen ze vervolgens na maanden weer sporten, dan kunnen ze vaak het tempo en niveau niet meer aan. Hierdoor raken de spelers gefrustreerd en gaan ze vaak stoppen. Dit is erg zonde, want het had voorkomen kunnen worden.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook graag een meting? Informeer naar de mogelijkheden.
Kinderen tussen 10 en 17 jaar worden gemeten. Bel of mail om een afspraak te maken. 



TIP: Wil je graag een heel team of misschien wel de hele vereniging opgemeten wilt hebben, laat het ons weten.
DVS beschikt over mobiele apparatuur, dus we nemen alles mee naar de club.